Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Linguine alla Puttanesca

En klassisk pastarätt från de södra delarna av Italien. Så här gör du en äkta napolitansk Linguine alla Puttanesca.

  • Puttanesca - recept
  • Puttanesca - recept

Linguine alla Puttanesca

En klassisk pastarätt från de södra delarna av Italien. Så här gör du en äkta napolitansk Linguine alla Puttanesca.

Ett traditionellt recept som ingår i det som brukar kallas ’cucina povera’ (fattigmanskök). Ingredienserna i rätten är få och har länge varit något av basvaror i de italienska hemmaköken. Oliver, kapris, sardeller och San Marzanotomater hittas i hyllorna hos såväl fattig som rik. Denna smakrika sås kräver en pasta med lite extra kropp och därför har vi valt att använda den lite tjockare pastan Linguine för att balansera denna ikoniska rätt.


Ingredienser för cirka 6 personer

  • 500g Pasta Linguine
  • 40-50g sardellfiléer
  • 20g kapris i havssalt
  • 3-4st vitlöksklyftor
  • 150g svarta kalamonoliver
  • San Marzanotomater i konserv (400g)
  • 4-5 msk olivolja
  • 1st hel torkad peperoncini (alt. chiliflakes)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • Nymalen vitpeppar


Gör så här

Skölj kaprisen i kallt vatten för att få bort överflödigt havssalt och hacka den grovt i lite mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna samt tryck till dem lite lätt med knivbladet så att de spricker så att smakerna frisätts bättre vid tillagning.

Hetta upp olivoljan på medelhög värme och lägg ner de hela sardellfiléerna tillsammans med vitlöksklyftorna, peperoncinin samt kaprisen.  Stek under lätt omrörning tills att sardellfiléerna har smält undan (tillsätt eventuellt 0,5 dl vitt vin innan du häller ner tomaterna). Häll ner tomaterna och låt det hela småputtra i 20-30 minuter så att såsen kokar ihop sig.

Förbered under tiden oliverna genom att hälla av spadet samt kärna ur och hacka upp dem i grova bitar.  Grovhacka även bladpersiljan. När såsen börjar bli klar tar du ner värmen och tillsätter oliverna.  Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten och lägg i pastan.  Låt koka tills pastan är al dente. Häll av pastan men glöm inte att spara någon deciliter av pastavattnet.  

Häll ner pastan i pannan med såsen, tillsätt bladpersiljan och slunga pastan så att allt blandas. Späd med lite pastavatten om såsen känns för tjock. 

Krydda med vitpeppar (salt behövs oftast inte) och servera direkt med lite bladpersilja som garnering.


Buon appetito!

arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: